Dezvoltatorul GTC ar putea construi apartamente în loc de birouri pe terenul pe care îl deține în zona Expoziției din București

Dezvoltatorul GTC ar putea construi apartamente în loc de birouri pe terenul pe care îl deține în zona Expoziției din București
Pandemia de COVID-19 a schimbat planurile mai multor dezvoltatori, de la proiecte de malluri puse în așteptare, la schimbarea clădirilor de birouri în blocuri cu apartamente. Dezvoltatorul GTC, care în prezent deține doar clădiri de birouri pe piața din România, se uită și la posibilitatea de a construi locuințe în loc de birouri pe terenul pe care îl deține în zona Expoziției din Capitală.
„Chiar dacă activitatea noastră de bază rămâne pe segmentul de birouri, suntem în permanență atenți la mișcările și oportunitățile din toată piața imobiliară. În prezent, luăm în considerare abordarea rezidențială. Chiar la acest moment sunt în desfășurare lucrări de concept pentru terenul din Expoziției”, au declarat pentru Economica.net reprezentanți ai companiei.
GTC, care nu a mai dezvoltat în România niciun proiect de 13 ani, are de la sfârșitul anului 2018 autorizația de construcție a proiectului de birouri City Rose Park, a cărui investiție anunțată a fost de 100 de milioane de euro, însă acesta nu a mai fost dezvoltat. Proiectul urma să fie construit pe o parte din terenul fostei fabrici Griviţa, acolo unde Portland Trust a finalizat construcția Expo Business Park, iar Impact a finalizat proiectul cu apartamente Luxuria.
Expoziție de proiecte imobiliare
Zona Bulevardului Expoziției a atras atenția investitorilor în ultimii ani, iar mulți dintre ei au construit deja birourile și locuințele promise. Mai sunt însă și investitori care au planuri mari pentru terenurile generoase pe care le dețin în zonă.
Omul de afaceri și fostul tenismen Ion Țiriac are planuri pentru terenul pe care îl deține lângă Romexpo, cu turnuri de până la 20 de etaje, cu locuințe, birouri și spații comerciale. Planuri concrete nu au fost încă avansate, însă acum doi ani se creiona potențialul terenului. Nicolae Dumitru, care deține Niro Investment Group, va deschide în zonă hotelul afiliat Swissôtel, în urma unei investiții de 30 de milioane de euro. Acesta vine în completarea ofertei deja existente precum Pullman, Ramada și Crowne Plaza.
Gheorghe Copos a investit 60 de milioane de euro în Ana Tower, iar zona a atras și interesul Forte Partners și Atenor, care vor construi clădiri de birouri, pe lângă cele deja finalizate ale Portland Trusst.
Nici rezidențialul nu a fost dat uitării. Cordia a finalizat în zonă apartamentele din prima fază a proiectului Parcului20 și are cea de-a douza fază în lucru, iar Impact a finalizat proiectul Luxuria cu 630 de apartamente.
Venituri din chirii în creștere
În primele nouă luni din acest an, GTC a realizat venituri din chirii de 124 de milioane de euro, în ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. Profitul înainte de taxe a fost de 46 de milioane de euro, față de pierderea de 14 milioane de euro înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, arată cel mai recent raport financiar al companiei.
Cel mai important activ al dezvoltatorului este proiectul de birouri City Gate din Piața Presei din Capitală, evaluat la 124 de milioane de euro, potrivit datelor din ultimul raport financiar pentru primele trei trimestre din 2021. Clădirea cu o suprafață închiriabilă de 48.000 de mp are un grad de ocupare de 81%, după ce mai mulți chiriași și-au schimbat sediile. Pe lângă acesta, dezvoltatorul mai deține și clădirile de birouri Premium Plaza, Cascade și Premium Point. Întregul portofoliu din România este evaluat la 172 de milioane de euro și reprzintă 8% din totalul de 2,2 miliarde de euro. Listat pe Bursa de la Varșovia, GTC este prezent pe piețele din Polonia, Ungaria, Serbia, Croația, România și Bulgaria.
GTC a mai dezvoltat și vândut clădirile de birouri America House și Europe House, amplasate în centrul capitalei, centrele comerciale marca Galleria (Arad, Buzău, Piatra Neamț, Suceava), dar și proeictele rezidențiale FeliCity și Rose Garden din București. Înainte de criza imobiliară, planurile companiei erau de a construi mii de apartamente dar și malluri pe terenurile pe care le deținea.

———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://www.economica.net/dezvoltatorul-gtc-ar-putea-construi-apartamente-in-loc-de-birouri-pe-terenul-pe-care-il-detine-in-zona-expozitiei-din-bucuresti_544434.html

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie